Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
nickbatz nickbatz is offline
external usenet poster
 
Posts: 159
Default UPS blew out power supply - how?

A few weeks ago my UPS blew out the power supply to my main computer monitor - an old Apple 30" Cinema Display - forcing me to buy a new one (I couldn't wait for a replacement one to arrive).

Thankfully that UPS didn't blow out either of the computers connected to it, but it doesn't put out voltage now. I'm 100% sure the its batteries are bad, because it's very old too.

My question is what can go wrong with a UPS to cause this? I can replace its batteries if that's all it takes, but I have a thing about not liking my equipment to be destroyed by a device intended to protect it.

TIA
  #2   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
nickbatz nickbatz is offline
external usenet poster
 
Posts: 159
Default UPS blew out power supply - how?

As an aside, the monitor I replaced it with - the 32" 4K Samsung that Best Buy had in stock, limiting my choice to this one or this one - is very good.
  #3   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
Mike Rivers[_2_] Mike Rivers[_2_] is offline
external usenet poster
 
Posts: 2,190
Default UPS blew out power supply - how?

On 3/5/2021 3:29 PM, nickbatz wrote:
A few weeks ago my UPS blew out the power supply to my main computer monitor - an old Apple 30" Cinema Display - forcing me to buy a new one (I couldn't wait for a replacement one to arrive).


Well, if it "blew up" something, there was likely a transient involved.
Was the UPS running on batteries at the time, or trying to but couldn't
because the batteries were dead? A lightning storm? A terrorist?


--
For a good time, call http://mikeriversaudio.wordpress.com
  #4   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
nickbatz nickbatz is offline
external usenet poster
 
Posts: 159
Default UPS blew out power supply - how?

Hey Mike, hope you're staying safe.

We had terrorists in my garage a couple of years ago. They were incredibly prolific, pooping everywhere. I and three other big guys spent a very long day taking out 25 years of accumulated stuff, cleaning it, and throwing away 2/3 of it. A pest control man got rid of the terrorists, and then sealed every opening in our house so they couldn't get in again (plus we replaced the garage door so it closed tightly).

As to lightning storms, the weather is always perfect in sunny Southern California.

But your theory makes sense, because we do have voltage fluctuations from time to time. I have no idea whether the UPS was running on batteries then.

And I still don't know whether replacing the batteries and trying to keep the UPS going is a good idea.

I do have two multi-outlet isolation transformer boxes, which are a different thing, but they should offer some protection.

  #5   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
Mike Rivers[_2_] Mike Rivers[_2_] is offline
external usenet poster
 
Posts: 2,190
Default UPS blew out power supply - how?

On 3/5/2021 3:50 PM, nickbatz wrote:
As to lightning storms, the weather is always perfect in sunny Southern California.


Well, I've heard of a few power problems out there, but I still wish I
had bought a house in sunny southern California when I was hot on that
trail. I've got my shots, but it's still too much trouble to go anywhere
further than to the grocery store

But your theory makes sense, because we do have voltage fluctuations from time to time. I have no idea whether the UPS was running on batteries then.

And I still don't know whether replacing the batteries and trying to keep the UPS going is a good idea.


With the last two UPSs (well, to be fair, they were both the same make
and model) that needed new batteries, I found that I could replace the
whole UPS for about $10 more than just replacing the batteries, and that
got me better filtering and faster swtichover, and maybe even a better
battery with the newer units. So that's what I did. Us old geezers have
a hard time accepting that they don't make things that last forever any
more.

A UPS is a good idea, particularly if there's writing to memory in real
time involved - including disk drives and virtual (diskless) disk
drives. More than once I've had power go out when I was recording and
the power went out. The take in progress was lost since I didn't have
the mic preamps running from the UPS, but the computer, or in this case,
the hard disk recorder, was able to shut down orderly.

I do have two multi-outlet isolation transformer boxes, which are a different thing, but they should offer some protection.


Generally those offer surge protection and some are voltage regulators,
but when the power coming in goes off, so does the power going out.



--
For a good time, call http://mikeriversaudio.wordpress.com


  #6   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
[email protected] palli...@gmail.com is offline
external usenet poster
 
Posts: 125
Default UPS blew out power supply - how?

nick is batz wrote:

A few weeks ago my UPS blew out the power supply to my main computer monitor -


** Bull****.

Thankfully that UPS didn't blow out either of the computers connected to it,


** Proving you are posting bull****.

but it doesn't put out voltage now. I'm 100% sure the its batteries are bad, because it's very old too.


** ROTFL !!

My question is what can go wrong with a UPS to cause this?


** The stupid owner.


  #7   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
nickbatz nickbatz is offline
external usenet poster
 
Posts: 159
Default UPS blew out power supply - how?

Vlad, is that you?
  #8   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
Scott Dorsey Scott Dorsey is offline
external usenet poster
 
Posts: 16,853
Default UPS blew out power supply - how?

nickbatz wrote:
A few weeks ago my UPS blew out the power supply to my main computer monitor - an old Apple 30" Cinema Display - forcing me to buy a new one (I couldn't wait for a replacement one to arrive).


Maybe. More likely the power supply on the monitor failed and took out the
UPS. To know for sure you'd have to know what failed on each.
--scott


--
"C'est un Nagra. C'est suisse, et tres, tres precis."
  #9   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
nickbatz nickbatz is offline
external usenet poster
 
Posts: 159
Default UPS blew out power supply - how?

On Friday, March 5, 2021 at 3:42:49 PM UTC-8, Scott Dorsey wrote:
nickbatz wrote:
A few weeks ago my UPS blew out the power supply to my main computer monitor - an old Apple 30" Cinema Display - forcing me to buy a new one (I couldn't wait for a replacement one to arrive).

Maybe. More likely the power supply on the monitor failed and took out the
UPS. To know for sure you'd have to know what failed on each.


Hah. I hadn't thought about that, but then I don't normally stand on my head.

In any case, I have a new power supply for the monitor (that I have to wire - the OEM one uses a proprietary plug with lots of tiny parallel wires instead of the two normal ones). Hopefully that's all that's gone.

But I don't know how to check the UPS beyond obvious things that you can see are damaged, nor do I have the inclination to waste a lot of time on it - for the reason Mike says: new batteries aren't a lot cheaper.
  #10   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
Scott Dorsey Scott Dorsey is offline
external usenet poster
 
Posts: 16,853
Default UPS blew out power supply - how?

nickbatz wrote:
On Friday, March 5, 2021 at 3:42:49 PM UTC-8, Scott Dorsey wrote:
nickbatz wrote:
A few weeks ago my UPS blew out the power supply to my main computer monitor - an old Apple 30" Cinema Display - forcing me to buy a new one (I couldn't wait for a replacement one to arrive).

Maybe. More likely the power supply on the monitor failed and took out the
UPS. To know for sure you'd have to know what failed on each.


Hah. I hadn't thought about that, but then I don't normally stand on my head.

In any case, I have a new power supply for the monitor (that I have to wire - the OEM one uses a proprietary plug with lots of tiny parallel wires instead of the two normal ones). Hopefully that's all that's gone.


Any idea what failed on it? Is the fuse open? Does the big power transistor
test shorted? Does it smell like bad capacitor?

But I don't know how to check the UPS beyond obvious things that you can see are damaged, nor do I have the inclination to waste a lot of time on it - for the reason Mike says: new batteries aren't a lot cheaper.


Start by checking fuses. You may just have a blown fuse somewhere on the
secondary side, caused by the monitor failure.

Is this a cheap standby UPS or an online type? If it's a standby UPS and
you get no output at all, look for bad fuses and make sure the changeover
relay is closing properly when it gets power. If you don't hear a nice
ka-chunk when you apply power and the relay switches over, you may have a
more substantial issue.
--scott
--
"C'est un Nagra. C'est suisse, et tres, tres precis."


  #11   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
nickbatz nickbatz is offline
external usenet poster
 
Posts: 159
Default UPS blew out power supply - how?

Thanks Scott, will look at it in more detail.

If it isn't this model, it's very similar (CyberPower): https://www.cyberpowersystems.com/pr.../cp1350avrlcd/

Whether it's cheap or online, I'm not sure. I believe you can control something about it with software and it'll shut down computers, but I've never bothered with that. If I'm working and the power goes out, I have time to shut it down; if the power goes out when I'm away, I don't care if it shuts down. Plus I don't think it has Mac software anyway.

If there are fuses, they're inside. But I'll check.
  #12   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
Chuck[_14_] Chuck[_14_] is offline
external usenet poster
 
Posts: 8
Default UPS blew out power supply - how?

On Sat, 6 Mar 2021 12:25:19 -0800 (PST), nickbatz
wrote:

Thanks Scott, will look at it in more detail.

If it isn't this model, it's very similar (CyberPower): https://www.cyberpowersystems.com/pr.../cp1350avrlcd/

Whether it's cheap or online, I'm not sure. I believe you can control something about it with software and it'll shut down computers, but I've never bothered with that. If I'm working and the power goes out, I have time to shut it down; if the power goes out when I'm away, I don't care if it shuts down. Plus I don't think it has Mac software anyway.

If there are fuses, they're inside. But I'll check.

Some Cyber Powers have conductive glue on an eight pin dip ic. This
can blow the ic and cause a glass diode by the chip to go leaky. I've
seen the circuit board, on one occasion, set on fire from this
failure. Before replacing the batteries, I'd chip off this glue if it
is there.
  #13   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
geoff geoff is offline
external usenet poster
 
Posts: 1,812
Default UPS blew out power supply - how?

On 8/03/2021 2:20 pm, Chuck wrote:
On Sat, 6 Mar 2021 12:25:19 -0800 (PST), nickbatz
wrote:

Thanks Scott, will look at it in more detail.

If it isn't this model, it's very similar (CyberPower): https://www.cyberpowersystems.com/pr.../cp1350avrlcd/

Whether it's cheap or online, I'm not sure. I believe you can control something about it with software and it'll shut down computers, but I've never bothered with that. If I'm working and the power goes out, I have time to shut it down; if the power goes out when I'm away, I don't care if it shuts down. Plus I don't think it has Mac software anyway.

If there are fuses, they're inside. But I'll check.

Some Cyber Powers have conductive glue on an eight pin dip ic. This
can blow the ic and cause a glass diode by the chip to go leaky. I've
seen the circuit board, on one occasion, set on fire from this
failure. Before replacing the batteries, I'd chip off this glue if it
is there.



Surely more time already spent just corresponding about the thing that
it would be worth to replace ?

geoff
  #14   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
nickbatz nickbatz is offline
external usenet poster
 
Posts: 159
Default UPS blew out power supply - how?

Surely more time already spent just corresponding about the thing that
it would be worth to replace ?

geoff



You'd think, wouldn't you.

And yet I find most things interesting, including this, whether or not I end up working on it.
  #15   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
geoff geoff is offline
external usenet poster
 
Posts: 1,812
Default UPS blew out power supply - how?

On 9/03/2021 7:52 am, nickbatz wrote:
Surely more time already spent just corresponding about the thing that
it would be worth to replace ?

geoff



You'd think, wouldn't you.

And yet I find most things interesting, including this, whether or not I end up working on it.


Of course everybodys' choice as to whether or not such things are
worthwhile on a financial, learning, or as a personal interest/challenge
exercise.

I wish I had the time ....

geoff-


  #16   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
Scott Dorsey Scott Dorsey is offline
external usenet poster
 
Posts: 16,853
Default UPS blew out power supply - how?

nickbatz wrote:
Surely more time already spent just corresponding about the thing that
it would be worth to replace ?


You'd think, wouldn't you.

And yet I find most things interesting, including this, whether or not I end up working on it.


Yeah, the point is not to have it working, but to figure out why it failed.
Although it can be argued that failing is just what cheap standby UPSes do.
--scott

--
"C'est un Nagra. C'est suisse, et tres, tres precis."
  #17   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
geoff geoff is offline
external usenet poster
 
Posts: 1,812
Default UPS blew out power supply - how?

On 9/03/2021 2:34 pm, Scott Dorsey wrote:
nickbatz wrote:
Surely more time already spent just corresponding about the thing that
it would be worth to replace ?


You'd think, wouldn't you.

And yet I find most things interesting, including this, whether or not I end up working on it.


Yeah, the point is not to have it working, but to figure out why it failed.
Although it can be argued that failing is just what cheap standby UPSes do.
--scott



I've got one in circuit that has never worked as intended. Haven't had
the energy to remove it. For, for something like 10 years or more !

Mind you, it has only ever 'needed' to do its thing half a dozen times
at most ....

geoff
  #18   Report Post  
Posted to rec.audio.pro
Neil[_9_] Neil[_9_] is offline
external usenet poster
 
Posts: 196
Default UPS blew out power supply - how?

On 3/8/2021 8:34 PM, Scott Dorsey wrote:
nickbatz wrote:
Surely more time already spent just corresponding about the thing that
it would be worth to replace ?


You'd think, wouldn't you.

And yet I find most things interesting, including this, whether or not I end up working on it.


Yeah, the point is not to have it working, but to figure out why it failed.
Although it can be argued that failing is just what cheap standby UPSes do.
--scott

The key words in your comment are "cheap standby UPSes". An effective
approach to a UPS for computers is to prevent even a single cycle power
glitch when switching from AC to battery. The vast majority of UPSes
don't qualify.

--
best regards,

Neil
Reply
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules

Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
fs -416ph 48 , 2 New sankens cos11 ,2 k-3u power supplies ,mzk-10 power supply Oleg Kaizerman(gebe) Pro Audio 0 November 9th 06 06:18 PM
FA Avel toriod power xformer/power supply w/ dig-analog convertor jeff Pro Audio 0 March 16th 06 01:05 AM
WTB: PS AUDIO M-250 power supply, HCPS power supply TUBELOVER Marketplace 0 April 2nd 04 07:33 AM
WTB: PS AUDIO M-250 power supply, HCPS power supply TUBELOVER General 0 April 2nd 04 06:45 AM
Need Phantom Power Supply That is Not a Switching Supply Carlos42 Pro Audio 10 March 17th 04 05:24 PM


All times are GMT +1. The time now is 12:38 AM.

Powered by: vBulletin
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 2004-2023 AudioBanter.com.
The comments are property of their posters.
 

About Us

"It's about Audio and hi-fi"